Elérhetőségek

Dömötör Bútor Kft.

Cím: 9700 Szombathely,
Széll Kálmán U.11.
Telefon:
+36305579142
E-mail:
domotorakos@gmail.com


Ötletek konyhatervezéshez


Konyha szigettel:

Konyha szigettel A félszigethez hasonló méretű tér, min. 15 m2 szükséges a szigetes megoldáshoz. Itt azonban teljesen külön, egyetlen fallal sem határolva található a reprezentatív megoldásként szolgáló sziget. Belsőépítészetileg remek megoldást kínál a tér jó optikai és funkcionális kihasználására. A félszigethez hasonlóan elhelyezhetünk itt mosogatót, főzőszigetet, étkezőpultot, de használhatjuk előkészítő felületként is. A "nyitott" lakásokban ideális megoldásként szolgáló félsziget és sziget alakzatok lehetővé teszik, hogy a konyhát használó személy munkavégzés közben kommunikálhasson a többiekkel, hogy részt vegyen a család életében.

G-alakú elrendezés:

G-alakú, vagy félsziget elrendezés Ezt a formát félsziget formának is nevezzük. Leggyakoribb alkalmazási helye azon lakásokban van, amelyekben a konyha egy légtérben található az étkezővel és a nappali helyiséggel. Gyakran a G szára, avagy a térbe nyúló félsziget képezi a különböző rendeltetésű helyek választóvonalát. Fantáziánk, no meg a gyártók által kínált választék határozza meg, hogy a benyúló - térválasztó - részt főzéshez, mosogatáshoz vagy éppen étkezéshez használjuk-e. Minél bonyolultabb egy konyha formája, annál nehezebb meghatározni a kialakításhoz szükséges helyigényt. Ahhoz, hogy ez a forma jól funkcionálhasson 300-350 ×350-400 cm-es hely a minimális.

U-alakú elrendezés:

U-alakú elrendezés Ahhoz hogy a konyhát U alakúra formáljuk, elegendő helyre van szükségünk. A változatos sarokmegoldásokkal élesebb, vagy lágyabb formát kölcsönözhetünk a bútornak. Ez a kialakítás igazán látványos lehet, csak némi fantáziát és megfelelő méretű teret igényel. Az U aljának minimális szélessége 240 cm, a szárak pedig 250 - 300 cm hosszúak legyenek. A helyiség adottságaitól függően a szárakat aszimmetrikusra is alakíthatjuk.  

L-alakú elrendezés:

L-alakú elrendezés Az egysoros elrendezés kivételével az összes többi forma alkalmas a munkaháromszög elvének megvalósítására. Az L alakú konyha tehát funkcionálisan éppen olyan jó lehet, mint a kétsoros elrendezés. Akkor alkalmazható, ha a helyiségben két egymásra merőlegesen elhelyezkedő falfelület áll rendelkezésünkre, illetve azokban a konyhákban használják, ahol a helyiségben több ajtó is található. Az alakzat minimális helyszükséglete 230×280 cm.

Kétsoros elrendezés:

Kétsoros elrendezés Ha a konyha méretei nagyobbak, akkor több munkavégzésre alkalmas felület alakítható ki. A kétsoros formával megnő az elemek elrendezésének variációs lehetősége és adottak lesznek az optimális térkihasználás feltételei is.Alkalmazását azokban az esetekben ajánlom, amikor a konyha keskenyebb végein valamilyen oknál fogva (nyílászárók, fűtőtest, stb.) a beépítés nem lehetséges. Feltétele, hogy a konyha szélessége ne legye 240 cm-nél kevesebb. (2×60 cm konyhabútormélység + 120 cm közlekedőrész)

Egysoros elrendezés:

Egysoros elrendezés Ezt az alakzatot kisebb lakásokban, ill. olyan helyeken alkalmazzák, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor elhelyezésére. Nem feltétlenül kell azonban, hogy ez az elrendezés egyhangúságot is jelentsen, apró ötletekkel, polcok beiktatásával, különböző magasságú elemek alkalmazásával igen hangulatos képet adhat a konyhának. Fontos, hogy a helyiség szélessége legalább 180 cm legyen, hogy a 60 cm-es bútormélység mellett a kényelmes közlekedésre is maradjon hely. A konyhabútor hossza az adott hely méreteitől és a megrendelő igényeitől függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hutő, mosogatótál, mosogatógép és tűzhely kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 m. Ez az egyetlen elrendezés, amely a legkevésbé ergonómikus munkavégzést teszi lehetové. Csak akkor javasolom az ilyen kialakítást, ha a többi forma egyike sem valósítható meg.
Vissza az előző oldalra!
Dömötör Bútor Kft. - Magyar